Wielkie wyróżnienie dla Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Ostrowo, znajdującej się na terenie powiatu kartuskiego, nadeszło z konkursu „Smakujemy Lokalnie”. Jest to jedyna organizacja z województwa pomorskiego, która mogła pochwalić się główną nagrodą w tym prestiżowym ogólnopolskim finale. Pomorze dodatkowo zostało docenione za kulinarny przysmak – kurę na czarno podawaną z fuśką i pieczonym buraczkiem z kozim serkiem, otrzymując za to specjalne wyróżnienie.
Do drugiej edycji tego grantowego konkursu, który jest częścią programu Carrefour „Smakujemy Lokalnie” i odbywa się pod egidą Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, zgłosiło się niemal trzysta Kół Gospodyń Wiejskich. Dodatkowo wzięło w nim udział 79 lokalnych producentów reprezentujących różne regiony kraju.
Znamienne jest, że spośród wszystkich uczestników, jury postanowiło przyznać nagrody KGW reprezentującym osiem różnych województw. Jedna z czołowych nagród trafiła na Pomorze, a dokładniej do powiatu kartuskiego. Koło Gospodyń Wiejskich z Ostrowa zostało uhonorowane za stworzenie konfitury z kaszubskich truskawek, które są jednym z symboli tego regionu. Kaszëbskô malëna, jak nazywane są te owoce w języku kaszubskim, jest bowiem produktem wpisanym na listę tradycyjnych produktów Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi i posiadającym unijny certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne. Jak podkreślają organizatorzy konkursu, KGW z Ostrowa zdecydowało się „zamknąć” ten wyjątkowy smak w słoiku, co zaowocowało stworzeniem zwycięskiej konfitury.