Nowe wydawnictwo Muzeum Kaszubskiego zaprasza na kulinarną podróż po historii powiatu kartuskiego

Muzeum Kaszubskie prezentuje swoje najnowsze wydawnictwo, które jest niczym kulinarne wehikuł czasu, przenoszące nas do przeszłości powiatu kartuskiego. Książka zostanie oficjalnie przedstawiona publiczności 3 grudnia.

W publikacji zatytułowanej „Posmakuj Kartuz i Szwajcarii Kaszubskiej. Tradycje kulinarne” za całość jej opracowania odpowiada kucharz Rafał Nowakowski oraz dyrektor muzeum. Inspiracją do jej stworzenia stały się przepisy znalezione w starych zeszytach mieszkanek Kartuz i zawarte w przedwojennej edycji „Gazety Kartuskiej”. Dyrektor Muzeum Kaszubskiego, Barbara Kąkol, podkreśla różnorodność potraw opisanych w książce – od tradycyjnej zupy z brukwi i wafli, po dania, które są specyficzne jedynie dla tej okolicy.

Wykonanie publikacji zostało możliwe dzięki wsparciu finansowemu ze strony gminy Kartuzy. Prezentacja nowego wydawnictwa odbędzie się w Muzeum Kaszubskim w Kartuzach, a jej termin został zaplanowany na jutro, o 17:00.