Muzeum Kaszubskie prezentuje swoje najnowsze wydawnictwo, które jest niczym kulinarne wehikuł czasu, przenoszące nas do przeszłości powiatu kartuskiego. Książka zostanie oficjalnie przedstawiona publiczności 3 grudnia.
W publikacji zatytułowanej „Posmakuj Kartuz i Szwajcarii Kaszubskiej. Tradycje kulinarne” za całość jej opracowania odpowiada kucharz Rafał Nowakowski oraz dyrektor muzeum. Inspiracją do jej stworzenia stały się przepisy znalezione w starych zeszytach mieszkanek Kartuz i zawarte w przedwojennej edycji „Gazety Kartuskiej”. Dyrektor Muzeum Kaszubskiego, Barbara Kąkol, podkreśla różnorodność potraw opisanych w książce – od tradycyjnej zupy z brukwi i wafli, po dania, które są specyficzne jedynie dla tej okolicy.
Wykonanie publikacji zostało możliwe dzięki wsparciu finansowemu ze strony gminy Kartuzy. Prezentacja nowego wydawnictwa odbędzie się w Muzeum Kaszubskim w Kartuzach, a jej termin został zaplanowany na jutro, o 17:00.